< >
Goudse molens
De Mallemolen of Molen van de Oostpolder in Schieland is een windmolen aan de Waddinxveense Wetering in de Nederlandse plaats Gouda.De molen werd in 1804 als poldermolen gebouwd, in opdracht van het Ambacht Moordrecht. In 1863 ging de molen over naar de nieuw opgerichte Oostpolder in Schieland. De Mallemolen bleef tot 1904 in bedrijf. In dat jaar werd bij de molen een gemaal gebouwd, dat door een zuiggasmotor werd aangedreven. Een jaar later werd de molen onttakeld om verbouwd te worden tot woning voor de machinist van het gemaal. In juni 2009 is men begonnen de Mallemolen te restaureren tot een maalvaardige molen voor educatieve doeleinden. Op 21 april 2010 is de kap geplaatst en is de Mallemolen na meer dan honderd jaar weer een complete molen geworden. Bron: Wikipedia https://www.goudsemolens.nl/ |
|
De Riethoekmolen is weer terug. De waterwipmolen Riethoekmolen (in sommige publicatie ook Rietwiek molen genoemd) is weer te zien in Gouda en staat bij de Mallemolen in de wijk Korte Akkeren. De Riethoekmolen heeft vroeger gestaan bij het inmiddels afgebroken verpleeghuis De Riethoek aan de Ridder van Catsweg. De molen was al meerdere keren door stormen zwaar beschadigd en bij de sloop van De Riethoek is de molen omvergetrokken. De Vereniging van Goudse Molenaars heeft het initiatief genomen om de molen te laten restaureren door Jan Noorlander voormalig molenaar van de Haastrechtse molen. Het is gelukt om de Riethoekmolen volledig in oude staat te herstellen.
|
|
De molen de Roode Leeuw is de grootste van de thans nog bestaande Goudse molens. In 1727 wordt hij gebouwd en tot het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw is hij in bedrijf gebleven. De Gemeente Gouda heeft de molen gekocht en gerestaureerd. De Roode Leeuw is daarmee één van de eerste Nederlandse molens die puur als monument gerestaureerd wordt en zo behouden blijft en weer dienst doet als korenmolen.
|
|
Molen 't Slot is gebouwd in 1582 op de fundamenten van het kasteel van de Heeren van Ter Gouw dat in 1577 was gesloopt, staat op een fraaie plaats langs de Hollandse IJssel op de stadswal. In de zeventiende eeuw werd deze molen vervangen door een stenen molen, die op 4 april 1831 afbrandde. De huidige molen dateert van 1832. Het is een ronde stenen stellingmolen, die vroeger dienstdeed als korenmolen.
|
|
De Haastrechtse molen is nog volop in bedrijf. Hij bemaalt de polder Beneden Haastrecht die ongeveer 320 ha groot is. Dit is één van de drie ronde stenen stellingpoldermolens in Nederland. Getracht wordt de bemaling minimaal 50% met de wind te doen, als dat niet lukt door te weinig of teveel wind, kan een hulpgemaal worden ingezet in de vorm van een elektromotor.
|
|